Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kórusunk története

A kórus 1977-ben alakult, 1996 óta egyesületi formában működik. Nagy utat járt be az együttes az elmúlt több mint negyven évben, míg a kisvárosi Munkáskórusból, Paks Városi Vegyes Kar lett.

Az, hogy a paksi kórus megalakulása után 44 évvel is működik, nem a véletlenek összjátéka. Az emberi értékeket, a közösségi kultúrát, a szépet, a jót fontosnak tartó emberek lelkesedése, energiája tartotta életben a kórust. Kiemelkedő szerepe volt ebben a valamikori elnököknek, Harmat Bélának, Rauth Jánosnak, Vajda Tibornak, valamint a mostani egyesületi elnöknőnknek Nikl Mártának. Kórusunk életben maradásához persze legalább ilyen meghatározó szerepe volt a támogatóinknak, amelyek közül kiemelkedik Paks Város Önkormányzata, Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola és a Csengey Dénes Kulturális Központ, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Coop Áruházlánc, a Lavina Kft., az OTP Zrt paksi fiókja.

Ennek az énekelni szerető közösségnek kevés esélye lett volna fellépéseken, versenyeken részt venni, azokra felkészülni vállalkozó szellemű karnagyok nélkül. Szerencsére mindig akadt olyan ambiciózus, lelkes szakember, aki élére állt a kórusnak.

Károly János vezényelte leghosszabb ideig a kórust. Az 1977-ben a régi népi együttesben táncolókból, pedagógusokból, atomerőműben dolgozókból alakult Paksi Munkáskórust Karszt János szervezte össze. A város vezetősége szerette volna, ha más nagyobb városokhoz hasonlóan Paksnak is lett volna kórusa. Károly Jánost, aki akkor a népi együttes művészeti vezetője volt, és magánszorgalomból éppen elvégezte a karnagyképzőt, felkérték, hogy legyen az újonnan alakuló városi énekegyüttes karnagya. Az ideiglenesnek induló egy éves megbízásból 20 évnyi kemény munka lett. A gyors sikerekben része volt Hartmann Józsefné Újváry Erikának is, aki másodkarnagya, szólamvezetője és zongorakísérője volt a kórusnak.

Simon Péter, aki a Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, 10 évig, 1997-től 2007-ig vezényelte a vegyes kart. Az ő irányítása alatt elsőként kaptuk meg a Fesztiválkórus minősítést, majd 2005-ben Olaszországban ezüst diplomával értékelték kórusunkat, és ugyanebben az évben a Simon Péter vezette éneklő közösség Paks Város Önkormányzatától megkapta a PRO URBE emlékdíjat.

A városi vegyes kart közel 10 éven keresztül Cseke Gábor vezényelte, aki már végzett egyetemistaként négy évig tagja volt a kórusnak, mielőtt 2007-ben karnagya lett volna. Irányítása alatt másodszor nyert fesztivál kórus minősítést az énekkar. Ő vezényelte a linzi nemzetközi versenyt, ahol bronz minősítéssel értékelték teljesítményünket, de énekelhettünk vilniusi, toscanai és albániai fesztiválokon is.

2016. júniustól Ujházy Krisztina vette át a kórus vezénylését, majd három hónap elteltével már Riminibe utaztunk egy Nemzetközi Kórus versenyre, ahonnan ismét bronz fokozattal térhettünk haza. 2018. októberében, Grado adott helyszínt egy nagyon színvonalas Nemzetközi Kórusversenynek, ahol 16 ország, 22 versenyző kórusa minősíthette magát. Kórusunk eddigi legmagasabb nemzetközi eredményét érte el, Ezüst IX. szintű diplomát.

2020. szeptemberétől Babenyecz László látja el a kórus szakmai irányítását. 

Az utóbbi néhány évben nagyobb hangsúlyt fektettünk a kórus fiatalítására, megújulására, ezért a komoly, klasszikus művek mellett egyre több könnyűzenei, illetve kortárs művet tanultunk. 2018. márciusban első alkalommal tartottunk filmzenei koncertet, mely nagy sikert aratott városunkban.