Kórusunk története

Kórusunk története

A kórus 1977-ben alakult, 1996 óta egyesületi formában működik. Nagy utat járt be az együttes az elmúlt több mint negyvenöt évben, míg a kisvárosi Munkáskórusból, Paks Városi Vegyes Kar lett.

Az, hogy a paksi kórus megalakulása után 46 évvel is működik, nem a véletlenek összjátéka. Az emberi értékeket, a közösségi kultúrát, a szépet, a jót fontosnak tartó emberek lelkesedése, energiája tartotta életben a kórust. Kiemelkedő szerepe volt ebben a valamikori elnököknek, Harmat Bélának, Rauth Jánosnak, Vajda Tibornak, valamint a mostani egyesületi elnöknőnek Nikl Mártának. A kórus életben maradásában persze legalább ilyen meghatározó szerepe volt a támogatóknak, amelyek közül kiemelkedik Paks Város Önkormányzata, Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola és a Csengey Dénes Kulturális Központ, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Coop Áruházlánc, a Lavina Kft., az OTP Zrt paksi fiókja.

Ennek az énekelni szerető közösségnek természetesen kevés esélye lett volna fellépéseken, versenyeken részt venni, azokra felkészülni vállalkozó szellemű karnagyok nélkül. Szerencsére mindig akadt olyan ambiciózus, lelkes szakember, aki élére állt a kórusnak.

Károly János vezényelte leghosszabb ideig a kórust. Az 1977-ben a régi népi együttesben táncolókból, pedagógusokból, atomerőműben dolgozókból alakult Paksi Munkáskórust Karszt János szervezte össze. A város vezetősége szerette volna ugyanis, ha más nagyobb városokhoz hasonlóan Paksnak is lett volna kórusa. Károly Jánost, aki akkor a népi együttes művészeti vezetője volt, és magánszorgalomból éppen elvégezte a karnagyképzőt, felkérték, hogy legyen az újonnan alakuló városi énekegyüttes karnagya. Az ideiglenesnek induló egy éves megbízásból 20 évnyi kemény munka lett. A gyors sikerekben része volt Újváry Erikának is, aki másodkarnagya, szólamvezetője és zongorakísérője volt a kórusnak.

Simon Péter, aki a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, 10 évig, 1997-től 2007-ig vezényelte a vegyes kart. Az ő irányítása alatt az együttes elsőként kapta meg a Fesztiválkórus minősítést, majd 2005-ben Olaszországban ezüst diplomával értékelték a formációt, és ugyanebben az évben a Simon Péter vezette éneklő közösség Paks Város Önkormányzatától megkapta a PRO URBE emlékdíjat.

A városi vegyes kart közel 10 éven keresztül Cseke Gábor vezényelte, aki már végzett egyetemistaként négy évig tagja volt a kórusnak, mielőtt 2007-ben karnagyává lépett volna elő. Irányítása alatt másodszor nyert fesztiválkórus minősítést az énekkar. Ő vezényelte a linzi nemzetközi versenyt, ahol bronz minősítéssel értékelték a kórus teljesítményét, de a csapat énekelhetett vele vilniusi, toscanai és albániai fesztiválokon is.

2016. júniustól Ujházy Krisztina vette át a kórus vezénylését, majd három hónap elteltével egy Riminibe megrendezett versenyről ismét bronz fokozattal térhetett haza a vegyes kar. 2018. októberében, Grado adott helyszínt egy nagyon színvonalas Nemzetközi Kórusversenynek, ahol 16 ország, 22 versenyző kórusa minősíthette magát. Ezen a versenyen a kórus eddigi legmagasabb nemzetközi eredményét érte el, Ezüst IX. szintű diplomát.

2020. szeptemberétől Babenyecz László látja el a kórus szakmai irányítását. 

Az utóbbi néhány évben az együttes egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a kórus fiatalítására, megújulására, ezért a komoly, klasszikus művek mellett egyre több könnyűzenei, illetve kortárs művet is tanult. Az énekkar 2018. márciusban első alkalommal tartott filmzenei koncertet, mely nagy sikert aratott Paks városában.